Ας αρχίσουμε αποσαφηνίζοντας τις έννοιες:
Εργαζόμενος: αυτός που εργάζεται(!). Σε άλλες εποχές, όχι πάρα πολύ μακρινές, σήμαινε κάποιον ο οποίος εργάζονταν με το λεγόμενο πλήρες ωράριο, είχε έναν μισθό που επαρκούσε για να ζει εκείνος και ίσως η οικογένειά του, ενώ απολάμβανε και κάποια εργασιακά δικαιώματα. Σήμερα, σημαίνει αυτά αλλά κατά πολύ περικομμένα. Μερικές φορές, τον λέμε και Απασχολούμενο.
Ωφελούμενος: κάποιος που εργάζεται χωρίς όμως να είναι ούτε Εργαζόμενος, ούτε Απασχολούμενος. Πρόκειται για σχετικά νέα έννοια. Αν μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η εργασία είναι δικαίωμα, υποχρέωση ή ακόμη και μαλακία, τώρα μάθαμε ότι είναι και Ωφέλεια. Για το ποιον ακριβώς όμως δεν το έχουμε αποσαφηνίσει.
Βέβαια, για να πούμε όλη την αλήθεια, Ωφελούμενος δεν είναι σχεδόν ποτέ κάποιος αυτοαπασχολούμενος, εκτός κι αν έχει ωφεληθεί μέσω κάποιου ΕΣΠΑ για παράδειγμα, αλλά αυτή είναι άλλη περίπτωση. Ο γνήσιος Ωφελούμενος είναι εκείνος ο τέως άνεργος που έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα Απασχολησιμότητας (επαναλαμβανόμαστε με αυτές τις λέξεις, το ξέρω) του ΟΑΕΔ για «τη μείωση της ανεργίας» ή «την προώθηση της Απασχόλησης» (δεν φταίμε εμείς) ή τέλος πάντων γιατί κάτι πρέπει να τον κάνουμε κι αυτόν που έχει τόσους μήνες ή χρόνια άνεργος, πριν πηδήξει να μας φάει ζωντανούς.
Ποια είναι η Ωφέλεια όμως την οποία αποδέχεται, απολαμβάνει αν θέλετε, ο κάθε Ωφελούμενος;
Μάλλον δεν είναι τα 495,25 ευρώ καθαρά μηνιαίως και συνήθως για διάρκεια 8 μηνών, που με καθυστέρηση μόνο δύο εβδομάδων πιστώνονται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ίσως, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, δεν είναι ούτε το γεγονός ότι η εργασία την οποία καλείται να προσφέρει κάλλιστα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αυτά που αναφέρονται και ζητούνται από την πρόσκληση του προγράμματος.
Η Ωφέλεια που χαίρεται ο άνεργος είναι ότι έστω για 8 μήνες, έστω με αυτές τις συνθήκες κι αυτές τις μισθολογικές απολαβές, θα πάψει να είναι άνεργος και θα εισέλθει στις τάξεις των Εργαζομένων. Ή εντάξει, έστω των Απασχολούμενων. Όπως και να έχει, θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν είναι πλέον Άνεργος και ότι συνέβαλε όσο μπορούσε από πλευράς του στη μείωση των ποσοστών ανεργίας της χώρας, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην Ανάπτυξη. Άσε που πέρα από το να προσθέσει ένα ακόμη μπουλετάκι στο βιογραφικό του, μπορεί να απολαμβάνει τον καφέ του γνωρίζοντας ότι στο τέλος θα μπορεί να πληρώσει το γκαρσόν με τα δικά του χρήματα, ακόμη και να κεράσει έναν άτυχο φίλο που δεν είχε τα μόρια να Ωφεληθεί κι εκείνος.
Μεγάλη η φάκα, μικρό το τυράκι, ψίχουλα. Ειδικά για όσους αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη και να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα σπιτιού, μετακόμισης, λογαριασμών κτλ. Είπαμε, οκ, θα λες με καμάρι ότι τώρα δεν είσαι άνεργος πια, μπορείς να κάψεις δημόσια και την παλιά σου κάρτα ανεργίας αν θέλεις, αλλά τα 495,25 είναι 495,25 και είτε είσαι 40 χρονών με οικογένεια είτε 25 χρονών ελεύθερος(η) κι ωραίος(α), τα χρήματα δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση.
Αυτό μάλλον σκέφτηκαν εκεί στον ΟΑΕΔ και είπαν να προσθέσουν ένα τυράκι ακόμη: Κατάρτιση.
Άντε, πάμε πάλι με τους ορισμούς:
Εκπαίδευση: μια διαδικασία που σκοπεύει στη διαμόρφωση συγκεκριμένου τρόπου σκέψης και δράσης, μέσα από τη μετάδοση γνώσεων και την απόκτηση δεξιοτήτων.
Κατάρτιση: εκπαίδευση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, εξειδίκευση.
Εδώ είναι το ωραίο. Η Πολιτεία συμπεριφέρεται στους Πολίτες της σαν έμπορος στο παζάρι: έλα να απασχοληθείς για μισθό-ξεφτίλα αλλά εγώ θα σου κάνω δώρο και μια κατάρτιση και μπορεί κι ένα ταμπλετάκι να περνάς την ώρα σου όταν μετά το 8μηνο θα ξαναμείνεις άνεργος.
Μάλλον έτσι το σκέφτηκαν στον ΟΑΕΔ, είπαν να ενισχύσουν και τα ανά τη χώρα ΚΕΚ που μαθητές, συγγνώμη, καταρτιζόμενους, δεν έχουν, άντε να δουλέψει και κανένας αντιπρόσωπος ή εισαγωγέας ηλεκτρονικών, και στη Δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στους Δήμους, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων», είπαν να χαρίσουν και από 120 ώρες κατάρτισης σε κάθε έναν ξεχωριστά από τους 24.251 Ωφελούμενους. Σας παρακαλώ όμως μην μου ζητήσετε ορισμό και της «Δράσης» και ειδικά μην με ρωτήσετε τη διαφορά έχει από το «Πρόγραμμα», γιατί με πιάνουν τα οργουελικά μου.
Έλα μου όμως που τελικά τα ποντικάκια μπήκαν στη φάκα κι άδικα ψάχνουν να βρουν το τυράκι. Γιατί, όπως ανακοινώθηκε τις προάλλες στο voucher.gov.gr, οι Ωφελούμενοι που Ωφελήθηκαν από τη Δράση μπορεί να είναι 24.251, αλλά από αυτούς θα Ωφεληθούν ειδικά και με Κατάρτιση μόνο οι 6557, δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις. Ενώ δηλαδή τόσες χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται/απασχολούνται για σκάρτο πεντακοσάρικο το μήνα, περίμεναν εδώ και μήνες να ξεκινήσει το πρόγραμμα/δράση της εκπαίδευσης/κατάρτισης στη χρήση υπολογιστών, εργασιακού δικαίου και κάποιον άλλων απροσδιόριστων ενοτήτων/μαθημάτων (το κόβω εδώ με τις διπλές έννοιες) μαθαίνουμε τελικά ότι με μια αυθαίρετη και αδιαφανή διαδικασία, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι απορριπτέοι. Φυσικά, εννοείται αυτό, χωρίς καμία ενημέρωση, εξήγηση ή ανάληψη ευθύνης από πλευράς ΟΑΕΔ για το πως επιλέχθηκαν κάποιοι και κάποιοι άλλοι έμειναν στην απ' έξω.
Δυστυχώς, όπως έχουν τα πράγματα, τα ποντικάκια είναι αναγκασμένα να τσιμπάνε με τα τυράκια. Από τη στιγμή όμως που το τυράκι είναι ένα ψέμα και δεν φτάνει για όλους, κάποια στιγμή θα στρέψουν αλλού την προσοχή τους.
ΥΓ
Ωφελιμιστής: Αυτός που σταμάτησε να είναι Ωφελούμενος και διέκρινε το πραγματικό του συμφέρον.
Ωφελιμιστής: Αυτός που σταμάτησε να είναι Ωφελούμενος και διέκρινε το πραγματικό του συμφέρον.