Επιτέλους τέλος, όπως έλεγε κι ένα παλιό ΠΑΣΟΚικό σύνθημα. Τόσο φίλοι μου και γνωστοί δεξιών πεποιθήσεων όσο και το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων ΜΜΕ, χαιρετίζουν την πρόσφατη αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ατυχής τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραχωρεί τη θέση της στη Νέα Δημοκρατία, ώστε όπως δηλώνει και ο νέος μας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας να δει τον ουρανό «πιο γαλανό». Από την πλειοψηφία των (εργαζόμενων) συναδέλφων μου δημοσιογράφων, η προηγούμενη διακυβέρνηση κρίθηκε ως τουλάχιστον επιζήμια, αφού μας κυβέρνησαν, μάλλον για πρώτη φορά στην ιστορία, ανάξιοι πολιτικοί. Η κριτική η οποία ασκήθηκε ήταν συνεχής και ανηλεής, ενώ ακόμη και μετά το πέρας της τετραετίας εξακολουθούν να έρχονται στο φως νέα στοιχεία για το μεγάλο αριστερό δεινό που βρήκε την Ελλάδα από το 2015 έως τα σήμερα.
Πράγματι, κάθομαι και αναλογίζομαι όλα αυτά που διαβάζω, βλέπω και ακούω στα ΜΜΕ και αναρωτιέμαι πως κατάφερα και τα έβγαλα πέρα όλο αυτό το διάστημα, πως επιβίωσα χωρίς να με βρει κανένα μεγάλο κακό με αυτούς που μπλέξαμε. Επειδή όμως είμαι θετικός άνθρωπος, ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω για τον εαυτό μου, θέλω να σταθώ και στα καλά τα οποία μας άφησε αυτή η τετραετία. Όχι βέβαια ότι μπορώ πλέον να πιστέψω ότι είναι δυνατόν η ίδια η κυβέρνηση να έπραξε κάτι καλό, αλλά γιατί πιστεύω πως υπήρχαν και κάποιες έμμεσες θετικές επιπτώσεις. Πιστεύω λοιπόν, ειλικρινά, πως μια νέα εποχή έχει ανατείλει για την ελληνική Δημοσιογραφία και πλέον μπορούμε να κάνουμε λόγο για τη Νέα Δημοσιογραφία!
Πράγματι, κάθομαι και αναλογίζομαι όλα αυτά που διαβάζω, βλέπω και ακούω στα ΜΜΕ και αναρωτιέμαι πως κατάφερα και τα έβγαλα πέρα όλο αυτό το διάστημα, πως επιβίωσα χωρίς να με βρει κανένα μεγάλο κακό με αυτούς που μπλέξαμε. Επειδή όμως είμαι θετικός άνθρωπος, ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω για τον εαυτό μου, θέλω να σταθώ και στα καλά τα οποία μας άφησε αυτή η τετραετία. Όχι βέβαια ότι μπορώ πλέον να πιστέψω ότι είναι δυνατόν η ίδια η κυβέρνηση να έπραξε κάτι καλό, αλλά γιατί πιστεύω πως υπήρχαν και κάποιες έμμεσες θετικές επιπτώσεις. Πιστεύω λοιπόν, ειλικρινά, πως μια νέα εποχή έχει ανατείλει για την ελληνική Δημοσιογραφία και πλέον μπορούμε να κάνουμε λόγο για τη Νέα Δημοσιογραφία!
Το παλιό ερώτημα για το εάν η Δημοσιογραφία αποτελεί μια σχεδόν θεσμική τέταρτη εξουσία, (συμπληρωματική ή ελεγκτική;) των άλλων τριών ή εάν είναι μια αντι-εξουσία από την ίδια της τη φύση, νομίζω πως έχει πλέον απαντηθεί. Αναλογίζοντας τη στάση των Ελλήνων δημοσιογράφων ακόμη και από πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, την τετραετή κυβερνητική θητεία αλλά και το σύντομο διάστημα που έχει ακολουθήσει μετά την απώλεια της εξουσίας, είναι βέβαιο για εμένα πως στην Ελλάδα η Δημοσιογραφία είναι τουλάχιστον αντι-εξουσιαστική!
Πως αλλιώς να εξηγήσουμε την εντονότατη δημοσιογραφική αντιπολίτευση που ασκήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ πριν την είσοδο, κατά την είσοδο, ακόμη και μετά την έξοδό του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο; Θα μου πείτε, αυτός δεν είναι ο ρόλος του τύπου; Ή, πρώτη φορά βλέπουμε να ασκούν τα ΜΜΕ κριτική στην κυβέρνηση; Δίκιο θα έχετε, εν μέρει όμως, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν είδαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, από τις μικρότερες τοπικές εφημερίδες και αρθρογράφους έως τα μεγαλύτερα συγκροτήματα, πρωί-μεσημέρι-βράδυ να χτυπούν ανελέητα ένα συγκεκριμένο κόμμα και μόνο, ακόμη κι αφότου αυτό έπεσε από την εξουσία. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είδαμε όχι απλά δημοσιογράφους να στήνουν καριέρες αλλά ολόκληρα μέσα να βασίζουν την ίδια τους την ύπαρξη απλά στην αντίθεσή τους σε μια κυβέρνηση.
Αδικαιολόγητη η στάση αυτή, θα μου πείτε; Και ναι και όχι, θα απαντήσω εγώ. Όχι γιατί το συγκεκριμένο κόμμα λειτούργησε τέλεια ή δεν έδωσε πάμπολες αφορμές, αλλά γιατί ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι τέτοια συλλογική μονομανία. Θα έλεγε κανείς ότι η κριτική δεν ασκούνταν απέναντι σε μια συγκεκριμένη κυβέρνηση αλλά απέναντι στην Κυβέρνηση, τελεία και παύλα. Μια Νέα Δημοσιογραφία, όπως, προφανώς ειρωνικά, την αποκαλώ, αντι-εξουσιαστική, μαχητική, ανεξάρτητη. Ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα;
Είμαστε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, για να δούμε αν τα ΜΜΕ και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να διακατέχονται από τις ίδιες αντι-κυβερνητικές πεποιθήσεις, μέσα από κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις:
• Το capital.gr, μας ενημέρωνε στις 9/7/2019 ότι «Η «κληρονομιά» Τσίπρα βυθίζει το χρηματιστήριο». Από κεκτημένη ταχύτητα θα είναι… (Σύνδεσμος: https://bit.ly/32C3VZA)
• Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου μιλούσε την ίδια μέρα στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για γραφεία του Μαξίμου γεμάτα «χασισοκαπνό» (Σύνδεσμος: https://bit.ly/30EbOvu). Εντάξει, μπορεί ο κ. Παπαδημητρίου πλέον να είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όμως ο κ. Πορτοσάλτε θεωρητικά εξακολουθεί να είναι δημοσιογράφος.
• Το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ επικρίθηκε (δικαίως ίσως) επειδή είχε αναλογικά πολύ μικρό ποσοστό γυναικών σε υπουργικές θέσεις, μόλις 6 σε σύνολο 40 (Σύνδεσμος: https://bit.ly/2YX82Nu). Όταν όμως το αντίστοιχο της Νέας Δημοκρατίας έχει 5 γυναίκες σε σύνολο 51, τότε δεν τίθεται θέμα ισότητας και για το protothema.gr είναι απλά απογευματάκι Τρίτης (Σύνδεσμος: https://bit.ly/2XRPoKv)
• Διαβάσαμε τα χίλια-μύρια για τον διορισμένο στο γραφείο του πρωθυπουργού, Νίκο Καρανίκα, στις 1/3/2016, πάλι στο prototheme.gr (Σύνδεσμος: https://bit.ly/2XWJ8Mw) αλλά δεν είδαμε να ενοχλείτε κανένας από τον διορισμό του ανιψιού του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, στη θέση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.
• Για τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην περιβόητη επένδυση στο Ελληνικό μας πληροφορεί ο Γιώργος Φυντικάκης μέσα από το liberal.gr στις 26/6/2019 (Σύνδεσμος: https://bit.ly/2NZHFW4) αλλά ακόμη δεν έχουμε δει να παίρνει θέση για την τοποθέτηση του πρώην συμβούλου της Lamda Development, Δημήτρη Οικονόμου, στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος με αρμοδιότητα μάλιστα το επίμαχο θέμα.
• Πάμε και στα παλαιότερα, στις 28/5/2012, όταν διαβάζαμε στο tanea.gr, κατόπιν σχετικής τοποθέτησης της Ντόρας Μπακογιάννη σε ομιλία της, για τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που κατά το παρελθόν είχαν βρεθεί ως μάρτυρες υπεράσπισης στις δίκες μελών της 17 Νοέμβρη (Σύνδεσμος: https://bit.ly/2SmOK1i). Δυστυχώς όμως, δεν είδαμε τα Νέα να καταδικάζουν τον Μάκη Βορίδη, αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που είχε αναλάβει συνήγορος υπεράσπισης του Αριστείδη Φλώρου της Energa.
Χμ, μάλλον δεν τα πάμε καλά. Μετά από τόσο ψηλά που έθεσαν τον πήχη τα προηγούμενα χρόνια, διακρίνω μια κάποια χαλάρωση το τελευταίο δεκαήμερο. Πρέπει κανείς να στραφεί στο twitter ή στο φιλο-συριζαίικα μέσα για να διαβάσει κάτι αντιπολιτευτικό απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Τώρα ή η Νέα Δημοκρατία τα κάνει όλα καλά, ή δεν πήραν πρέφα οι συνάδελφοι. Δεν τους έκανε εντύπωση φαίνεται η κατάργηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δεν τους προβληματίζουν τα ήξεις αφήξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα με την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, την παραίτηση του οποίου από αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας ζητούσε πέρυσι η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν διαπλεκόμενος μόνο όταν φερόταν να στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ, η κουμπαριά του με την Ντόρα Μπακογιάννη, δεν ενοχλεί κανέναν.
Δυστυχώς το μνημονικό μου πολλές φορές με εγκαταλείπει και η αναζήτηση παλαιών ρεπορτάζ και άρθρων στο διαδίκτυο, δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά νομίζω το νόημα αυτών που θέλω να πω, το πιάσατε και δεν θα χρειαστεί να αναφέρω ακόμη περισσότερα παραδείγματα.
Ίσως μάλιστα να με παρεξηγήσετε και να θεωρήσετε πως το άρθρο μου είναι γραμμένο από φιλο-συριζαίικη οπτική. Θα κάνετε λάθος, αλλά δεν έχει σημασία. Γιατί το άρθρο αυτό είναι γραμμένο από την σκοπιά του ανθρώπου που επί τόσα χρόνια εμπεδώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο την κατάντια της Δημοσιογραφίας που καθίσταται δεκανίκι επιχειρηματιών, συγκεκριμένων συμφερόντων και πολιτικών προσώπων και κομμάτων. Του ανθρώπου που βλέπει καθημερινά την αντι-αριστερή, αντι-κομμουνιστική υστερία του δημοσιογραφικού κόσμου, που αρέσκεται να χαϊδεύει τα συντηρητικά αυτιά του ποίμνιού του φοβερίζοντάς το πως η Ελλάδα κινδυνεύει από τον κομμουνισμό του ΣΥΡΙΖΑ (ας γελάσω) επειδή αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών τους, αν όχι και των ίδιων.
Θα παραδεχτώ πραγματικά τους δημοσιογράφους εκείνους που θα συνεχίσουν να χτυπούν με τον ίδιο τρόπο τα κακώς κείμενα και της νέας κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που θα ακολουθήσει. Τους δημοσιογράφους εκείνους που θα επιτελέσουν τον πραγματικό και ουσιαστικότερο ρόλο του Τύπου, την κριτική απέναντι σε κάθε εξουσία. Αυτή όμως την πραγματικά «Νέα Δημοσιογραφία», δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε ποτέ να την έχουμε.
*Νέα Δημοσιογραφία
*Νέα Δημοσιογραφία