11 Οκτωβρίου 2017

Ο Pandoras στον «κύκλο του Παύλου»

Ο Pandoras με τον Παύλο, Αγρίνιο, Πάσχα του 2003

Πέρασαν 20 χρόνια από το 1997, όταν, τέτοια εποχή περίπου, πολλά απογεύματα κατηφόριζα προς το μικρό κομπιουτεράδικο του Παύλου, χαμηλά στη Χαριλάου Τρικούπη. Η αγαπημένη μου εξαδέρφη, Χρυσούλα, ενδεχομένως να το θυμάται, μιας και κάποιες φορές με συνόδευε σ’ αυτές τις τακτικές μου επισκέψεις, συνήθως μετά το φροντιστήριο. Ήθελα διακαώς να αποκτήσω το τελευταίο adventure video game με ήρωα τον Tex Murphy και ο Παύλος είχε υποσχεθεί ότι θα μου το έβρισκε αυθεντικό, ή «οριτζινάλε», όπως έλεγε. Αν και ήμουν μαθητής της τρίτης λυκείου που υποτίθεται πως προετοιμαζόμουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, είχα την ελπίδα ότι μέσα στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές θα έβρισκα χρόνο να αφοσιωθώ στις ψηφιακές περιπέτειες του αγαπημένου μου ντετέκτιβ.

Είναι αλήθεια όμως ότι τηλέφωνο δεν έπαιρνα και όχι μόνο γιατί πίστευα ότι θα αγνοηθεί, από τη στιγμή που ακόμη και οι συχνές απογευματινές μου επισκέψεις δεν έδειχναν να αποδίδουν καρπούς. Ο λόγος ήταν άλλος, ότι έψαχνα αφορμή για να βρεθώ στο μικρόκοσμο του Παύλου, να απολαύσω την παρέα του και να νιώσω κι εγώ ότι είμαι μέλος σε εκείνο το ξεχωριστό στέκι των Αγρινιωτών κομπιουτεράδων της εποχής.

Το «Pandora Directive» τελικά ήρθε μετά από μερικές εβδομάδες οχλήσεων, αυθεντικό στο κουτί του και συνοδευόμενο από το manual. Έδωσα με χαρά τις 9.500 δρχ, αρκετά χρήματα για έναν χαρτζιλικοσυντηρούμενο μαθητή, και περίμενα να κλείσουν τα σχολεία για να το εγκαταστήσω στον Pentium 133MHz που είχα τότε. Ήταν το 4ο μέρος της σειράς παιχνιδιών με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ του έτους 2042, μέλος μιας κατηγορίας video game της εποχής με cyberpunk θεματολογία, που ξεκινούσε από το Bloodnet και το Beneath a Steel Sky και συνέχιζε με το περίφημο Blade Runner και το Angel Devoid. Είχε πολλά στοιχεία από noir και συνέχιζε επάξια το καταπληκτικό «Under a Killing Moon» που είχα αποκτήσει και τερματίσει εκείνο το καλοκαίρι.

Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Παύλος, αγαπητός απ’ όλους, μικρούς και μεγάλους. Δε σε κέρδιζε μόνο με το γνήσιο χαρακτήρα του αλλά και με τα ειλικρινή πειράγματα. Πάντα με χιουμοριστική και φιλική διάθεση μεν, χωρίς όμως να αφήνει ποτέ ευκαιρία να πάει χαμένη δε. Τα παρατσούκλια βέβαια είχαν την τιμητική τους στο μαγαζί και από τη στιγμή που σου τα κόλλαγε, ξέχναγες το πραγματικό σου όνομα, και μαζί και όλοι οι υπόλοιποι θαμώνες που πλέον σε αποκαλούσαν μόνο με αυτό. Έτσι, ο Δημήτρης ήταν ο «Action Man», ο Γιώργος έγινε «Jeller», o Σταύρος ήταν ο «Ξεντράφ» και ο Γιάννης ήταν ο «Chipitas», αν και για το «Γιάννης» δεν είμαι και τόσο σίγουρος! Κάποιοι άλλοι, πιο τυχεροί ενδεχομένως, επέλεξαν μόνοι τους τα παρατσούκλια τους. Ο Ζώης ήταν ο «Jess», o Γιώργος ο «Τεχνικός», ο άλλος ο Γιώργος ήταν ο «Forsaken» (είχαμε πολλούς Γιώργηδες) και ο Πάνος ήταν ο «Zelda». Ο κύριος Νικολάου ήταν ο «Μουσικός», λόγω ιδιότητας ενώ ο Σπύρος ο καφετζής αποκαλούνται περιπαικτικά «Πίπης». Μέσα σε αυτούς, δεν έλειψαν και πολλοί «επώνυμοι», όπως ο Σωκράτης και η Ειρήνη, ο Άγγελος με την Africa Twin, ο Νίκος, η Βικτώρια, ο Χρήστος, ο Τάσος, ο Ανδρέας με τη Μαγιούλα και ο Λένος, το οποίο μπορεί να μοιάζει με παρατσούκλι αλλά ήταν το πραγματικό του όνομα, νομίζω!

Ο Παύλος δεν είναι πια εδώ. Ένα ύπουλο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τον πήρε από κοντά μας πολύ νέο, εντελώς άδικα. Βρεθήκαμε σχεδόν όλοι μαζί μια τελευταία φορά για να το αποχαιρετίσουμε, φέρνοντας στο μυαλό μας μερικές από τις τόσες στιγμές που ζήσαμε μαζί του, τα αστεία του και τα πειράγματά του. Μέσα-μέσα, κάποιοι παλιόφιλοι συναντιόμαστε και πάντα η κουβέντα μας θα γυρίσει σε εκείνον. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όλοι εξακολουθούμε να τον βλέπουμε στα όνειρά μας, έτσι όπως ήταν τότε, κάπου 20 χρόνια πίσω…

Τώρα, γιατί απαιτήθηκαν τόσες και μάλιστα τακτικές επισκέψεις; Μα γιατί ο Παύλος, με τη γνωστή «αμέλεια» που τον χαρακτήριζε, καθυστερούσε χαρακτηριστικά να προμηθευτεί τα 6 πολυπόθητα δισκάκια του παιχνιδιού. Ως αποτέλεσμα λοιπόν, μετέβαινα κάθε τόσο στο μαγαζάκι για να του το «θυμίζω». Κάθε φορά που έμπαινα από την πόρτα, έστρεφε το βλέμμα από το μόνιτορ του υπολογιστή μπροστά του προς εμένα και αναφωνούσε με μικροπαραλλαγές κάτι του τύπου: «Α, το «Pandora Directive»! Φιλαράκι, δεν το βρήκα ακόμη…!». Οι δικαιολογίες ποίκιλλαν: «είχα δουλειά και το ξέχασα», «δεν μου το σήκωσαν το τηλέφωνο, κάτσε να ξαναπάρω», «μίλησα με τον δικό μου και δεν το είχε, αλλά μην ανησυχείς, ξέρω κι άλλον». Η κατάληξη όμως ήταν σχεδόν πάντα η ίδια: «Ξαναπέρνα ή καλύτερα πάρε τηλέφωνο σε μια-δυο μέρες, θα το φέρω, μην ανησυχείς!».

Η επιμονή μου όμως για να βρω το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά και η αγάπη μου γι’ αυτό, είχε κι ένα άλλο, απρόσμενο αποτέλεσμα. Έκτοτε, κάθε φορά που έμπαινα στο μαγαζί, ο Παύλος με υποδέχονταν με περιπαικτική διάθεση λέγοντας «Καλώς τον Pandora Directive!». Μακρύ για παρατσούκλι, σταδιακά εγένετο σκέτο «Pandoras»...

Όλοι αυτοί, ήμασταν «ο κύκλος του Παύλου», όπως μου άρεσε να μας φαντάζομαι, δίχως όμως να το έχω εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν έως σήμερα. Μια συντροφιά ανθρώπων που μοιράζονταν την αγάπη τους για τους υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια, την τεχνολογία, τις ταινίες. Είχαμε του δικούς μας κώδικες, τη «γλώσσα μας», τα αστεία μας, τα δικά μας κοινά σημεία αναφοράς και φυσικά τον Παύλο ως επικεφαλής μας. Μια κανονική «υποκουλτούρα», σύμφωνα με τους ορισμούς της Κοινωνιολογίας.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και, πριν φύγω για το Πανεπιστήμιο, ξεκίνησα σιγά-σιγά να δουλεύω στο μαγαζί, παίρνοντας τη θέση του φίλου μου του «Τεχνικού», που έφυγε αναζητώντας άλλες επαγγελματικές διεξόδους στην Αθήνα. Ακόμη και στα χρόνια των σπουδών μου όμως, σε κάθε ευκαιρία βρισκόμουν εκεί για δουλειά. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, το καλοκαίρι, στα κενά των εξαμήνων, ακόμη και τα τυχαία Σαββατοκύριακα ή αργίες που ερχόμουν με το ΚΤΕΛ στο Αγρίνιο. Περισσότερο μάλλον γιατί ο Παύλος ήθελε να με βοηθήσει να βγάλω το χαρτζιλίκι μου παρά γιατί όντως χρειαζόταν εκείνος τη βοήθειά μου στο μαγαζί με τα PC, τα PlayStation και τα CD. Μαζί εκεί και όλος ο κύκλος των κομπιουτεράδων, με ρόλους που συνεχώς εναλλάσσονταν, χωρίς να δίνει κανείς ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα πελάτης, αύριο βόλτα για καφέ, μεθαύριο υπάλληλος, και μετά πάλι περαστικός που από φιλότιμο καθόσουν να βοηθήσεις σε μια δύσκολη μέρα με δουλειά. Μάλλον αφορμή ψάχναμε όλοι μας τελικά για να βρισκόμαστε κοντά σ’ αυτόν τον καταπληκτικό άνθρωπο που μας έκανε να αισθανόμαστε σαν τα μικρότερα αδέρφια του. Άλλωστε, ήταν και ο ίδιος τόσο αγαπητός, που πέρα από κανένα χοντροκομμένο πείραγμα, κακό λόγο δεν είπε ποτέ κανένας για εκείνον.

Τα χρόνια πέρασαν, πήρα το πτυχίο μου και σταμάτησα να δουλεύω στο μαγαζί, αναζητώντας επίσης νέους ορίζοντες στα επαγγελματικά μου. Είπαμε εξάλλου, ότι όλα αυτά ήταν πολύ ρευστές έννοιες και σύντομα τη «θέση» μου ανέλαβε ο «Zelda». Ποτέ όμως δεν έπαψα να επισκέπτομαι τον φίλο μου τον Παύλο, με κάθε αφορμή επιστροφής μου στο Αγρίνιο. Είχα άλλωστε πάντα τόσο πολλά να του πω, ενώσω εκείνος αρειμανίως άναβε το ένα Winston μετά το άλλο, ρουφώντας παράλληλα πότε τον καφέ του και πότε την Coca Cola του.

Οι εποχές άλλαξαν, και το μαγαζάκι πλέον δύσκολα τα έβγαζε πέρα, ώσπου κάποια στιγμή ήρθε το λουκέτο. Τα κομπιούτερ όμως πάντα τράβαγαν τον Παύλο και ποτέ δεν έφυγε από το επάγγελμα. Απλά, άλλαζε μαγαζιά, αφήνοντας τα χρόνια να περνούν. Εκείνος ήταν παντρεμένος πλέον με τη σύντροφο της ζωής του, την Βάσω, κι εγώ περισσότερο Αθηναίος πια παρά Αγρινιώτης, κάπου χαθήκαμε, οι επισκέψεις μου αραίωσαν, μεταπτυχιακό, στρατός, δουλειά. Εκτός των άλλων, μια νέα γενιά κομπιουτεράδων είχε πάρει τη θέση μας: Ο Θύμιος με το θρασύ παρατσούκλι «ο Παλιός», ένα από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν από το μαγαζί, ο Γιάννης ή «Μάνος», υποθέτω από τους αγαπημένους του Manowar, ο Δημήτρης ο «Μύθος», και πολλοί άλλοι που δεν πρόλαβα να γνωρίσω.


ΥΓ
Ζητώ συγγνώμη απ' όσους αμέλησα να αναφέρω, έχει περάσει πολύς καιρός από τα χρόνια εκείνα.

02 Οκτωβρίου 2017

Πως ο ΟΑΕΔ εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους Ωφελούμενους


Κακολόγησα τον ΟΑΕΔ στην προηγούμενη ανάρτησή μου αλλά τώρα οφείλω να αποκαταστήσω και να ζητήσω συγγνώμη. Επιτέλους, την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήθηκαν στο voucher.gov.gr τα ονόματα 4.421 επιπλέον δικαιούχων του voucher κατάρτισης που συνοδεύει τη δράση Κοινωφελούς Εργασίας για 24.251 άνεργους, φτάνοντας έτσι συνολικά τους 10.978 δικαιούχους. Τέλος καλό όλα καλά δηλαδή; Μάλλον όχι.

Καταρχάς, ας αρχίσω από το πλέον στοιχειώδες, την επικοινωνία. Ή μάλλον την έλλειψη αυτής. Ή μήπως τελικά δεν υπάρχει «μη-επικοινωνία»; Χμ. Ας αφήσω τις αμπελοφιλοσοφίες στην άκρη και ας το απλοποιήσω το πράγμα: με κανένα τρόπο και μέσο, ο ΟΑΕΔ, η Διαχειριστική Αρχή ή το Υπουργείο Εργασίας, δεν ενημέρωσαν Ωφελούμενους και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης τι στο καλό συνέβη και έμειναν εκτός voucher τόσες χιλιάδες εργαζόμενοι ή γιατί χρειάστηκε να περάσουν δυο εβδομάδες για να διευρυνθεί το μητρώο, χωρίς και πάλι να φτάσει στο σύνολο των Ωφελουμένων, ή έστω έναν κοντινό αριθμό.

Κανένας υπάλληλος, κανένας αρμόδιος, καμία ανακοίνωση ή δελτίο τύπου, και φυσικά καμία απάντηση, εξήγηση ή συγγνώμη δε δόθηκε τηλεφωνικά ή έστω μέσω της φόρμας επικοινωνίας που διαθέτει το Υπουργείο Εργασίας. Τζίφος. Απλά, κάποια στιγμή ανακοινώθηκαν 6,557 ονόματα και μετά από περίπου δυο εβδομάδες, αυτά έγιναν 10.978. Ούτε «α, ξέρετε είναι χωρισμένη σε φάσεις η κατάρτιση», ούτε «είναι προσωρινός ο πίνακας, θα βγάλουμε άλλον αργότερα», ούτε καμία από τις γνωστές αιτιολογίες που συνοδεύουν ανάλογες ανακοινώσεις. Πάλι καλά που κάποιοι είχαν το νου τους δηλαδή και το πρόσεξαν.

Αφήνω πίσω την παντελή και απαξιωτική προς τους εργαζόμενους έλλειψη επικοινωνίας για το ζήτημα και πιάνω αυτά τα οποία είναι γνωστά και δηλωμένα από πλευράς ΟΑΕΔ. Υποτίθεται ότι η κατάρτιση, ουσιαστικό και αναπόσπαστο τμήμα της δράσης, θα ξεκινούσε περί το δεύτερο μήνα του 8μηνου. 120 ώρες είναι αυτές σκέφθηκαν, αν κάθε Παρασκευή γίνεται ένα 6ωρο μάθημα, τότε μέσα σε 20 Παρασκευές ή αλλιώς πέντε μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα, θα έχουν δώσει κι εξετάσεις οι καταρτιζόμενοι για την πιστοποίηση και όλα τέλος. Έλα μου όμως που μπήκαμε στον 5ο μήνα εργασίας για να ξεκινήσουν τα μαθήματα, για όσους ξεκίνησαν δηλαδή.

Που είναι ο προγραμματισμός του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας για την περίφημη δράση που «θα βοηθούσε στην επανένταξη στην αγορά εργασίας και στην αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων»; Τι ακριβώς μας διδάσκει ο ΟΑΕΔ με τον τρόπο του; Μάλλον μαθαίνει το «χύμα στο κύμα» σε 24.251 ανθρώπους. Γιατί, με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, οι 20 Παρασκευές δε βγαίνουν, από τη στιγμή που οι πρώτοι Ωφελούμενοι έχουν λιγότερο από τρεις μήνες μπροστά τους για να εξέλθουν από το πρόγραμμα. Άρα, κάπου θα πρέπει να πυκνώσουν οι μέρες κατάρτισης, δημιουργώντας κενά στις υπηρεσίες των δήμων, κενά ακριβώς τα οποία υποτίθεται ότι καλύπτουν οι 8μηνίτες εργαζόμενοι. Και μπορεί αυτό να μην είναι σημαντικό πρόβλημα σε ένα διοικητικό πόστο για παράδειγμα, για να δω όμως τι θα κάνουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί όταν θα αρχίσουν να χάνουν προσωπικό ή τι θα γίνει στην καθαριότητα όταν αρχίσουν να αποχωρούν οι συμβασιούχοι. Φυσικά, να μην πω τίποτα για τον προγραμματισμό αδειών ή αξιοποίησης του χρόνου τους από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι ως κομπάρσοι της όλης υπόθεσης περιμένουν μοιρολατρικά να ενημερωθούν για εκείνα που άμεσα τους αφορούν.

Τέλος, τα μεγάλα λόγια που συνόδευσαν την εξαγγελία δράσης, καμία σχέση δεν έχουν με την εφαρμοζόμενη πραγματικότητα. Που είναι οι «συμβουλευτικές υπηρεσίες»; Πως αξιολογείται ο κάθε εργαζόμενος για να βρεθεί η κατάλληλη θέση για εκείνον ή για να παρέχει χρήσιμη ανατροφοδότηση για την εμπειρία του από τη δράση; Πως θα συγκεντρωθούν τα δεδομένα εκείνα που θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό των επόμενων αντίστοιχων δράσεων; Από τις συμβουλευτικές συνεδρίες υποτίθεται, αν και για όσους έγιναν. Εδώ βέβαια θα μου πείτε, οι μισοί συμβασιούχοι δε γνώριζαν για το δικαίωμα επιλογής κατάρτισης ενώ κάποιοι άλλοι πληροφορήθηκαν ότι μπορεί να επιλέξουν μεταξύ δουλειάς ή κατάρτισης, επιλέγοντας το πρώτο, λες και δεν ήταν ένα πράγμα και το αυτό αλλά αμοιβαίως αποκλειόμενα.

Ας ζητήσω συγγνώμη λοιπόν που κακολόγησα τον ΟΑΕΔ λέγοντας ότι κοροϊδεύει τους Ωφελούμενους, ας ζητήσω επ’ ευκαιρία συγγνώμη και για την προχειρότητα και τα ημίμετρα που του καταλογίζω. Γιατί αν δεν ήταν έτσι, οι δικαιούχοι voucher θα ήταν πολύ περισσότεροι, η κατάρτιση θα τελείωνε στην ώρα της και όχι με την ψυχή στο στόμα, η δράση θα είχε μια έστω επίφαση αξίας, κάτι πέραν των 495,25 ευρώ καθαρά μηνιαίως και μπορεί να αποτελούσε ευκαιρία για μια εις βάθος αξιολόγηση ώστε η επόμενη δράση να είναι ακόμη καλύτερα σχεδιασμένη. Για εκείνους που θέλουν το ένα χαρτί ακόμη, για εκείνους που έχουν ανάγκη, για τους ανέργους για τους οποίους υποτίθεται ότι ο ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας μεριμνά.

Μάλλον όμως εκεί βασιλεύει η ανευθυνότητα. Ανευθυνότητα η οποία, εν μέσω της περίφημης οικονομικής κρίσης, έχει ως θύματά της του άνεργους. Αυτούς που πλήττονται περισσότερο, αυτούς οι οποίοι υποτίθεται πως με την εργασία τους θα βοηθήσουν κάπως στην ανάπτυξη ή έστω την προαγωγή της κοινής ωφέλειας, αυτούς, στην τελική, οι οποίοι τους εξέλεξαν με τη ψήφο τους.

15 Σεπτεμβρίου 2017

Πως ο ΟΑΕΔ κοροϊδεύει τους Ωφελούμενους

Ας αρχίσουμε αποσαφηνίζοντας τις έννοιες:

Εργαζόμενος: αυτός που εργάζεται(!). Σε άλλες εποχές, όχι πάρα πολύ μακρινές, σήμαινε κάποιον ο οποίος εργάζονταν με το λεγόμενο πλήρες ωράριο, είχε έναν μισθό που επαρκούσε για να ζει εκείνος και ίσως η οικογένειά του, ενώ απολάμβανε και κάποια εργασιακά δικαιώματα. Σήμερα, σημαίνει αυτά αλλά κατά πολύ περικομμένα. Μερικές φορές, τον λέμε και Απασχολούμενο.

Ωφελούμενος: κάποιος που εργάζεται χωρίς όμως να είναι ούτε Εργαζόμενος, ούτε Απασχολούμενος. Πρόκειται για σχετικά νέα έννοια. Αν μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η εργασία είναι δικαίωμα, υποχρέωση ή ακόμη και μαλακία, τώρα μάθαμε ότι είναι και Ωφέλεια. Για το ποιον ακριβώς όμως δεν το έχουμε αποσαφηνίσει.

Βέβαια, για να πούμε όλη την αλήθεια, Ωφελούμενος δεν είναι σχεδόν ποτέ κάποιος αυτοαπασχολούμενος, εκτός κι αν έχει ωφεληθεί μέσω κάποιου ΕΣΠΑ για παράδειγμα, αλλά αυτή είναι άλλη περίπτωση. Ο γνήσιος Ωφελούμενος είναι εκείνος ο τέως άνεργος που έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα Απασχολησιμότητας (επαναλαμβανόμαστε με αυτές τις λέξεις, το ξέρω) του ΟΑΕΔ για «τη μείωση της ανεργίας» ή «την προώθηση της Απασχόλησης» (δεν φταίμε εμείς) ή τέλος πάντων γιατί κάτι πρέπει να τον κάνουμε κι αυτόν που έχει τόσους μήνες ή χρόνια άνεργος, πριν πηδήξει να μας φάει ζωντανούς.

Ποια είναι η Ωφέλεια όμως την οποία αποδέχεται, απολαμβάνει αν θέλετε, ο κάθε Ωφελούμενος;

Μάλλον δεν είναι τα 495,25 ευρώ καθαρά μηνιαίως και συνήθως για διάρκεια 8 μηνών, που με καθυστέρηση μόνο δύο εβδομάδων πιστώνονται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ίσως, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, δεν είναι ούτε το γεγονός ότι η εργασία την οποία καλείται να προσφέρει κάλλιστα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αυτά που αναφέρονται και ζητούνται από την πρόσκληση του προγράμματος.

Η Ωφέλεια που χαίρεται ο άνεργος είναι ότι έστω για 8 μήνες, έστω με αυτές τις συνθήκες κι αυτές τις μισθολογικές απολαβές, θα πάψει να είναι άνεργος και θα εισέλθει στις τάξεις των Εργαζομένων. Ή εντάξει, έστω των Απασχολούμενων. Όπως και να έχει, θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν είναι πλέον Άνεργος και ότι συνέβαλε όσο μπορούσε από πλευράς του στη μείωση των ποσοστών ανεργίας της χώρας, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην Ανάπτυξη. Άσε που πέρα από το να προσθέσει ένα ακόμη μπουλετάκι στο βιογραφικό του, μπορεί να απολαμβάνει τον καφέ του γνωρίζοντας ότι στο τέλος θα μπορεί να πληρώσει το γκαρσόν με τα δικά του χρήματα, ακόμη και να κεράσει έναν άτυχο φίλο που δεν είχε τα μόρια να Ωφεληθεί κι εκείνος.

Μεγάλη η φάκα, μικρό το τυράκι, ψίχουλα. Ειδικά για όσους αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη και να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα σπιτιού, μετακόμισης, λογαριασμών κτλ. Είπαμε, οκ, θα λες με καμάρι ότι τώρα δεν είσαι άνεργος πια, μπορείς να κάψεις δημόσια και την παλιά σου κάρτα ανεργίας αν θέλεις, αλλά τα 495,25 είναι 495,25 και είτε είσαι 40 χρονών με οικογένεια είτε 25 χρονών ελεύθερος(η) κι ωραίος(α), τα χρήματα δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση.

Αυτό μάλλον σκέφτηκαν εκεί στον ΟΑΕΔ και είπαν να προσθέσουν ένα τυράκι ακόμη: Κατάρτιση.

Άντε, πάμε πάλι με τους ορισμούς:

Εκπαίδευση: μια διαδικασία που σκοπεύει στη διαμόρφωση συγκεκριμένου τρόπου σκέψης και δράσης, μέσα από τη μετάδοση γνώσεων και την απόκτηση δεξιοτήτων.

Κατάρτιση: εκπαίδευση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, εξειδίκευση.

Εδώ είναι το ωραίο. Η Πολιτεία συμπεριφέρεται στους Πολίτες της σαν έμπορος στο παζάρι: έλα να απασχοληθείς για μισθό-ξεφτίλα αλλά εγώ θα σου κάνω δώρο και μια κατάρτιση και μπορεί κι ένα ταμπλετάκι να περνάς την ώρα σου όταν μετά το 8μηνο θα ξαναμείνεις άνεργος.

Μάλλον έτσι το σκέφτηκαν στον ΟΑΕΔ, είπαν να ενισχύσουν και τα ανά τη χώρα ΚΕΚ που μαθητές, συγγνώμη, καταρτιζόμενους, δεν έχουν, άντε να δουλέψει και κανένας αντιπρόσωπος ή εισαγωγέας ηλεκτρονικών, και στη Δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στους Δήμους, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων», είπαν να χαρίσουν και από 120 ώρες κατάρτισης σε κάθε έναν ξεχωριστά από τους 24.251 Ωφελούμενους. Σας παρακαλώ όμως μην μου ζητήσετε ορισμό και της «Δράσης» και ειδικά μην με ρωτήσετε τη διαφορά έχει από το «Πρόγραμμα», γιατί με πιάνουν τα οργουελικά μου.

Έλα μου όμως που τελικά τα ποντικάκια μπήκαν στη φάκα κι άδικα ψάχνουν να βρουν το τυράκι. Γιατί, όπως ανακοινώθηκε τις προάλλες στο voucher.gov.gr, οι Ωφελούμενοι που Ωφελήθηκαν από τη Δράση μπορεί να είναι 24.251, αλλά από αυτούς θα Ωφεληθούν ειδικά και με Κατάρτιση μόνο οι 6557, δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις. Ενώ δηλαδή τόσες χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται/απασχολούνται για σκάρτο πεντακοσάρικο το μήνα, περίμεναν εδώ και μήνες να ξεκινήσει το πρόγραμμα/δράση της εκπαίδευσης/κατάρτισης στη χρήση υπολογιστών, εργασιακού δικαίου και κάποιον άλλων απροσδιόριστων ενοτήτων/μαθημάτων (το κόβω εδώ με τις διπλές έννοιες) μαθαίνουμε τελικά ότι με μια αυθαίρετη και αδιαφανή διαδικασία, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι απορριπτέοι. Φυσικά, εννοείται αυτό, χωρίς καμία ενημέρωση, εξήγηση ή ανάληψη ευθύνης από πλευράς ΟΑΕΔ για το πως επιλέχθηκαν κάποιοι και κάποιοι άλλοι έμειναν στην απ' έξω.

Δυστυχώς, όπως έχουν τα πράγματα, τα ποντικάκια είναι αναγκασμένα να τσιμπάνε με τα τυράκια. Από τη στιγμή όμως που το τυράκι είναι ένα ψέμα και δεν φτάνει για όλους, κάποια στιγμή θα στρέψουν αλλού την προσοχή τους.


ΥΓ
Ωφελιμιστής: Αυτός που σταμάτησε να είναι Ωφελούμενος και διέκρινε το πραγματικό του συμφέρον.

Τελικά δεν είστε συντηρητικοί

Η Πολιτική στην Ελλάδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο οι συχνές εκλογικές αναμετρήσεις και οι αντιπαλότητες που εύκολα γίνονται λυκοφιλίες κι ακόμη πιο εύκολα μετεκλογικές συμμαχίες, όσο οι κυβιστήσεις στις οποίες πολύ εύκολα υποπίπτουν οι πολιτικοί μας ανάλογα με το αν βρίσκονται στην αντιπολίτευση ή στην κυβέρνηση. Ανάλογο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η Δημοσιογραφία στην Ελλάδα, η οποία δεν θα μπορούσε παρά να υποπέσει στα ίδια ακριβώς αμαρτήματα.

Παίρνοντας στα σοβαρά τον ρόλο τους ως καθοδηγητές γνώμης που απευθύνονται σε ένα αδαές κοινό, γεγονός για το οποίο ευθύνεται βέβαια και το ίδιο το κοινό τους, εστιάζουν την προσοχή σε δευτερεύοντα ζητήματα με τρόπο που ελάχιστα διαφέρει από το γνωστό σε όλους μας πλέον τρολάρισμα.

Πολλά είναι τα συμπεράσματα τα οποία μπορεί να εξάγει κανείς, ένα όμως το οποίο βγαίνει αβίαστα είναι ο ακραίος συντηρητισμός που όλο και πιο συχνά εκπέμπεται από δελτία ειδήσεων, δημοσιεύματα εφημερίδων και το καταφύγιο του κάθε πικραμένου, τη μπλογκόσφαιρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Με μια γρήγορη ματιά, εύκολα μπορεί κανείς να συνοψίσει 3-4 πρόσωπα που έχουν τραβήξει επάνω τους πικρόχολα σχόλια για τους πλέον άκυρους λόγους:

Ένα από τα αγαπημένα θέματα σχολιασμού, είναι η γραβάτα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ή μάλλον η έλλειψη αυτής. Είναι προφανές σε όλους ότι ο άνθρωπος είναι τουλάχιστον «αγενής» και «ανάγωγος», αφού δεν ξέρει ότι το σαβουάρ βίβρ των πρωθυπουργών επιβάλει αυστηρά γραβάτα. Ακόμη και ο Ανδρέας, δεν τόλμησε να εμφανιστεί με ζιβάγκο στην Βουλή, το είχε μόνο για τις προεκλογικές αφίσες, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να σήκωσε μερικές φορές τα μανίκια του γαλάζιου πουκάμισού του, αλλά την γραβάτα του δεν την αποχωρίστηκε ποτέ. Είναι γνωστό ότι τα ράσα κάνουν τον παπά και ο Πρωθυπουργός μας πρέπει να σταματήσει να ντύνεται σαν αλήτης.

Άλλος αγαπημένος στόχος, είναι εκείνη η πιτσιρίκα η καινούρια υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Μα καλά, είναι δυνατόν μια 30άρα να αναλαμβάνει υπουργιλίκι δίχως να διαθέτει ανάλογη εμπειρία; Έτσι θα κάνουμε τόπο στα νιάτα; Ας πετάξουμε και κανένα σεξιστικό σχόλιο, γιατί είναι και εμφανίσιμη η κοπέλα, κι ας ελπίσουμε στην επόμενη κυβέρνηση, της Δεξιάς, Θεού θέλοντος, θα αναλάβουν αυτά τα κρίσιμα υπουργεία πεπειραμένα άτομα.

Ο δε Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει την ατυχία να έχει γιο που δηλώνει αναρχικός ενώ κατά το παρελθόν έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί για ληστεία τράπεζας, κάτι που δεν είναι καθόλου πρέπον τόσο για τον ίδιο όσο και για τον πατέρα του που υπηρετεί την Δημοκρατία μας και μάλιστα από τέτοιο πόστο.

Είναι όμως και εκείνη η άλλη, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που προσπαθεί με κάτι ενεργειακές κινήσεις λέει και κάτι άλλα τέτοια ακαταλαβίστικα να θεραπεύσει σωματικές παθήσεις. Πάλι καλά που δεν την κάναμε και υπουργό Υγείας, εκεί μόνο ένας τηλεβιβλιοπώλης θα μπορούσε να σταθεί με αξιοπρέπεια.


Ναι, αν μη τι άλλο, όλα τα παραπάνω βγάζουν συντηρητισμό, πολύ συντηρητισμό. Το οποίο, μπορεί κανείς να πει ότι είναι εντελώς θεμιτό ως ένα σημείο, αφού υποτίθεται ότι η Δημοσιογραφία έχει ως σκοπό της να στέκεται απέναντι στην εξουσία ασκώντας της κριτική. Ρε συ, λες να είναι σύντροφοι αντιεξουσιαστές όλοι αυτοί που μας σκοτίζουν από κάθε μετερίζι της ενημέρωσης καθημερινά με σχόλια για αλήτες πρωθυπουργούς και ανίκανους υπουργούς;

Μάλλον όχι, γιατί όσο εύκολο είναι να συγκεντρώσει κανείς αυτά τα 3-4 παραπάνω παραδείγματα, άλλα τόσο εύκολο είναι να βρει ανάλογες περιπτώσεις στις οποίες ακριβώς τα ίδια άτομα που τόσο κόπτονται με αυτή την κυβέρνηση σήμερα, είχαν επιλεκτικά μουγκαθεί όταν δυο-τρία χρόνια πριν ήταν άλλοι οι κυβερνώντες μας.

Δεν με πολυενδιαφέρει το πρωθυπουργικό ενδυματολογικό πρωτόκολλο και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και κάθε άλλος πριν και μετά από αυτόν, πιστεύω ότι πρέπει να κρίνεται από τη συνέπεια λόγων και πράξεων και κυρίως, από το αποτέλεσμα. Αλλά δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ όλοι αυτοί που κάθονται και ασχολούνται με την «αλητεία του να μη φοράει γραβάτα, Πρωθυπουργός άνθρωπος», ασχολήθηκαν ποτέ με έναν από τους μεγαλύτερους αλήτες που πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, όταν διαπόμπευε εκείνες τις οροθετικές μωρέ, τις θυμάται κανείς; Τι γράφανε τότε τα ίδια άτομα που σήμερα ασχολούνται με τη γραβάτα του Τσίπρα για τον γραβατωμένο μεν, τρισάθλιο αλήτη δε Λοβέρδο τότε; Επιλεκτική μούγκα.

Κι αυτή η Αχτσιόγλου, ακόμα δεν ανέλαβε το υπουργείο, μαντάρα τα έκανε, έτοιμη να ενδώσει σε κάθε πίεση από την τρόικα δείχνει. Σίγουρα ένας έμπειρος δημοσιογράφος θα μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα αυτό που τόσο πρόχειρα γράφω εγώ εδώ. Αλλά δεν μας νοιάζει το πολιτικό, στο Facebook δεν μετράνε αυτά, στην ηλικία και το φύλο της θα επιτεθούμε. απλά, στις επόμενες εκλογές θα στηρίξουμε Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορεί να είναι ένα ανεπάγγελτο παιδί του κομματικού σωλήνα, αλλά μας αρκεί ότι είναι από πολιτικό τζάκι. Αυτά μετράνε στη πολιτική.

Ούτε ο Βούτσης όμως μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, ούτε κι ο γιος του. Καλά κάνετε ρε και τον χτυπάτε. Αλλά ρε μάγκες, τέτοιος πόνος και καημός μην πάθει τίποτα ο γιος του θεωρητικού του Ναζισμού στην Ελλάδα, Θάνος Πλεύρης, δεν το περίμενα. Αποφασίστε επίσης τελικά, εκείνο το αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα ισχύει ή όχι;

Αχ, κι αυτή η κα Κονιόρδου, μα είναι πράγματα αυτά στην Ελλάς του 2017; Ενεργειακές θεραπείες, ματζούνια, βάσκανα και ωροσκόπια; Δεν είναι καθόλου ιντελεκτουάλ, όπως είναι για παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πρότεινε παλιότερα να παρέμβει το κράτος για να αναγνωριστεί η ομοιοπαθητική ως εναλλακτική θεραπεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξαναλέγω.

Ρε συ, τελικά δεν είστε συντηρητικοί που χαϊδεύετε τα εξίσου συντηρητικά αυτάκια των αναγνωστών σας. Υποκριτές είσαστε.


ΥΓ
Το κείμενο γράφτηκε το Νοέμβριο του 2016 αλλά για διάφορους λόγους δημοσιεύεται τώρα. Σήμερα, θα είχε νομίζω ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια σύγκριση του πως τα ΜΜΕ αναφέρονται στον «γραφικό» Παύλο Πολάκη και πως, πολύ παλιότερα στον «τα είπε έξω από τα δόντια» Ευάγγελο Γιαννόπουλο.